​Fundi i një epoke, CDU zgjedh sot pasardhësin e Merkelit

CDU-ja në pushtet do ta zgjedhë pasuesin e Angela Merkel në krye të partisë dhe me vetë këtë edhe kandidatin për kancelarin e ri të vendit.

Udhëheqësja e CDU dhe kancelarja e Gjermanisë që nga viti 2005 Angela Merkel njoftoi në tetor se largohet nga pozita e liderit të partisë dhe nuk kishte në plan të rihapte garën për postin e kancelares.

Sipas AP, ajo ka lëvizur pa u lodhur në qendrën e saj, duke refuzuar rekrutimin ushtarak, duke përshpejtuar braktisjen e fuqisë bërthamore të Gjermanisë dhe duke ofruar përfitime që inkurajojnë prindërit të kujdesen për fëmijët e tyre dhe të lejojë futjen e martesave homoseksuale.

Ajo që është më polemike rreth Merkelit si udhëheqëse e partisë konservatore është se lejoi ndikimin e jashtëzakonshëm të azilkërkuesve në Gjermani në 2015.

Zgjedhja e pasardhësit të saj do të bëhet në një kongres partiak në Hamburg, ku marrin pjesë 1.001 delegatë.

Ndër delegatët, do të ketë shumë politikanë profesionistë apo të rastësishëm në nivel shtetëror, rajonal apo lokal.