A ju dhemb shpatulla kur bën ftohtë, mësoni arsyet dhe si ta trajtoni.

Rënia e temperaturave tek disa njerëz vjen e shoqëruar me dhimbje dhe therje të shpatullës.
Temperaturat kanë një ndikim të fortë në organizëm, duke shkaktuar kështu dhimbje në fund të qafës përkatësisht në regjionin e shpatullës.

Çfarë e shkakton dhimbjen e shpatullës kur bën ftohtë?
Nëse e keni vënë re, kur bën ftohtë tendenca për të mbledhur supet është krejt e natyrshme. Kontraktimi i muskujve e bën dhimbjen akute dhe të mprehtë.
Nga ana tjetër, në ditët e ftohta, njeriu dëshiron të mblidhet e të mbështillet pa asnjë dëshirë për të lëvizur. Lëvizjet e kufizuara fizike shkaktojnë ngurtësim të muskujve. Nëse ju keni një ‘barrë të rëndë’ stresi mbi supe, atëherë dhimbja do të jetë edhe më e fortë.

Si mund ta shmangi këtë dhimbje?
Sipas të dhënave të AgroËeb.org, aktiviteti i rregullt fizik edhe gjatë dimrit mirëmban qarkullimin e gjakut dhe largon dhimbjet.
Ekspertët thonë se nuk është e nevojshme të ngrini pesha të rënda, që të forconi muskujt dhe dendësinë kockore. Aktiviteti i rregullt fizik, qoftë edhe ecja, ndihmon edhe kundër ngurtësimit të muskujve. Mundohuni të rrini sa më lirshëm.
Vishuni mirë dhe çlironi muskujt kur dilni. Shtendosja e muskujve mund gjithashtu t’ju ndihmojë kundër dhimbjeve të muskujve, që nxiten nga rënia e temperaturave.

Kur duhet të kërkoni ndihmën e mjekut?
Nëse nuk jeni të sigurtë për shkakun e dhimbjes së shpatullës atëherë rekomandohet të kërkoni ndihmën e mjekut.
Disa prej treguesve të një situate më problematike janë:

Vështirësia në mbajtjen e sendeve ose ngritjes së krahut

Dhimbja që vazhdon gjatë natës ose kur jeni duke pushuar

Dhimbja që vazhdon për shumë ditë

Enjtje ose nxirje përreth shpatullës ose krahut,

Temperaturë, skuqje të lëkurës dhe nxehtësi në zonën e dhimbjes.

Çdo simptomë tjetër e pazakontë, siç është vështirësia në frymëmarrje.
Nëse dhimbjet shtohen nga i ftohti, atëherë përpiquni të qëndroni në ambiente të ngrohta dhe lëvizni brenda shtëpisë suaj që të përmirësoni fleksibilitetin e gjymtyrëve.