A mund të jetohet pa shpretkë?

Shpretka është një organ i brendshëm në formë vezake që ndodhet afër stomakut dhe pankreasit, saktësisht poshtë diafragmës, në anën e majtë të barkut, shkruhet në faqen italiane kushtuar shëndetit benessereblog.it.

Ajo është 12 centimetra e gjatë dhe 8 e gjerë, me një trashësi prej 3 dhe një peshë mesatare prej 202 gramë tek burrat dhe 168 tek gratë.

Shpretka shpesh konsiderohet si një organ që nuk është thelbësor për jetën e njeriut: kur i nënshtrohet splenektomisë, heqja kirurgjikale e shpretkës për shkak të traumës së barkut ose tuberkulozit ose tumoreve të veçanta, është mëlçia dhe palca e kockave ato që marrin përsipër funksionet e saj.

Por, a mund të jetoni pa shpretkë? Kjo është një pyetje shumë e shpeshtë që lind pas splenektomisë, sepse ideja e humbjes së një organi logjikisht mund të jetë pak shqetësuese.

Po, ju mund të jetoni të qetë pa shpretkë: thjesht ndiqni disa masa paraprake që kanë të bëjnë kryesisht me ushqimin dhe mënyrën e jetesës.

Stabilizimi i organizmit që duhet të përshtatet me situatën e re të organeve të brendshme kalon pikërisht përmes disa zgjedhjeve që ndikojnë në funksionalitetin e trupit, siç janë mbrojtja nga infeksionet dhe depozitimi i hekurit që mund të absorbohet nga trupi (i cili do të rregullohet nga mëlçia).

Pa shpretkë, e cila është prodhuesi kryesor i rruazave të bardha të gjakut dhe gjithashtu kujdeset për pastrimin e rruazave të kuqe të gjakut të moshës, duhet të keni kujdes nga rritja e ekspozimit ndaj sëmundjeve infektive, veçanërisht nëse udhëtoni shumë në vendet ekzotike ku sëmundje të tilla si malaria, sepse në trup ka më pak qeliza të bardha mbrojtëse, prodhimi i të cilave rregullohet vetëm nga palca e kockave.

Prandaj këshillohet që t’i nënshtroheni me kujdes të gjitha vaksinave të nevojshme, duke respektuar përkujtesat vjetore, në mënyrë që të sigurohet një mbulim dhe mbrojtje më të madhe.

Përveç rritjes së ekspozimit ndaj sëmundjeve infektive, duhet t’i kushtoni vëmendje të madhe dietës suaj në mungesë të shpretkës: dieta e rekomanduar është shumë e lehtë, me pak yndyrë dhe pa ushqim të skuqur. Këshillohet gjithashtu që të eliminoni plotësisht ose të kufizoheni në konsumimin e alkoolit shumë të rrallë, në mënyrë që të mos lodhni më tej mëlçinë.