Bankat qendrore po mendojnë një botë pa kartëmonedha

Paraja nuk mund të jetë gjithmonë mbret. Ndërsa aplikacionet dhe kartat e pagesave bëhen më të njohura, zyrtarët në bankat qendrore po mendojnë se si të krijojnë një formë dixhitale të kartëmonedhave.

Mënyra se si paguajmë për gjërat po ndryshon shpejt. Duopoli i kartave të pagesave Visa dhe MasterCard është duke rritur në mënyrë të vazhdueshme shtrirjen e tij në shumë pjesë të botës. Në të njëjtën kohë, kompanitë e teknologjisë si Apple, Ant Financial në Kinë, Swish’s Swish dhe M-Pesa të Kenya po ndryshojnë me shpejtësi lojën për pagesa nga telefoni i mençur. Gjithashtu, Facebook e ka paraqitur një plan ambicioz, por që është duke u penguar shumë autoritete qeveritare, përcjell Telegrafi.

Ndërsa paratë përhapen nga inovacioni i teknologjisë, autoritetet qeveritare po shqyrtojnë më nga afër kartëmonedhat e modës së vjetër.

Sipas një raporti të Bankës për Zgjidhjet Ndërkombëtare (BIS). Shumë vende janë në kërkime, por Kina ka vazhduar punën për monedhat dixhitale të bankës qendrore.

“Bankat qendrore në të gjithë botën po shikojnë një seri prototipash, të cilat do të ndihmojë në përcaktimin se cilat teknologji dhe dizajne janë më optimale për një monedhë dixhitale të bankës qendrore, dhe se si ato duhet të shpërndahen në publik”, shkruan BIS.

BIS thotë se në rast të një krize financiare, konsumatorët mund t’i shndërrojnë paratë e tyre elektronike në para të gatshme nëse është e nevojshme.

Aktualisht, paratë fizike nuk janë ende të rrezikuara në shumicën e vendeve, përvoja e disa vendeve, veçanërisht Suedia, Kina, dhe madje deri në një farë mase edhe Britania e Madhe, tregon se paratë fizike po përdoren gjithmonë e më pak.