Cyrihu pritet të lehtësojë procedurën e nënshtetësisë

U pajtua në përgjithësi se autoritetet e qytetit do të kishin disa liri veprimi në uljen e pengesave për kandidatët e mundshëm të natyralizimit

Qendra kryesore e Zvicrës është shumë e lidhur mirë në nivel global dhe tërheq shumë emigrantë. Por Cyrihu nuk u jep banorëve të huaj të saj asnjë fjalë në çështjet politike – një kontradiktë e dukshme, në një vend krenar për demokracinë e tij.

Autoritetet në qytetin më të populluar të Zvicrës tani po shqyrtojnë mënyra për të rritur pjesëmarrjen e këtij grupi të rëndësishëm.

Qyteti i Cyrihut ka rreth 425,000 banorë – 32% e të cilëve nuk mbajnë pasaportë zvicerane. Shumë janë emigrantë që punojnë për kompanitë ndërkombëtare ose zvicerane. Ata janë shumë të kualifikuar, mbajnë punë të mira dhe fitojnë paga të larta.

Përveç kësaj, ata paguajnë taksat dhe kontribuojnë financiarisht në sistemin e sigurimeve shoqërore të vendit, duke përfshirë pensionin e pleqërisë dhe skemat e sigurimit.

Megjithatë, vendasit nuk janë të prirur për fqinjët e tyre të huaj që kanë pjesëmarrje politike. Në një votim të vitit 2013 në kantonin e Cyrihut, votuesit refuzuan t’u japin komunave të drejtën t’u japin banorëve të tyre jo-zviceranë një fjalim në nivel lokal. Asnjë nga 185 komunat, madje as në qytetin e Cyrihut, nuk e pranoi iniciativën, e cila u mbështet kryesisht nga partitë e së majtës.

Këshilli i Qytetit këmbëngul

Rezultati nga votimi publik nuk e ka ndaluar këshillin e qytetit nga vendosja e së drejtës demokratike për banorët e huaj në agjendë.

Duke shpresuar për të thyer bllokimin, autoritetet e qytetit dhe Qendra për Studime të Demokracisë, lidhja e jashtme, kohët e fundit organizuan një seminar dhe një diskutim në panelin publik. Gjatë takimit, ekspertë nga fusha të ndryshme dhe publiku i gjerë mblodhën idetë për rritjen e pjesëmarrjes politike të qytetarëve, pavarësisht nga çështja e të drejtës së votës për të huajt.

Këtu janë pesë nga propozimet:

Lehtësoj procedurën e shtetësisë
Mjaft e thjeshtë dhe e lehtë për t’u zbatuar, të paktën në teori. Është fakt se përqindja e të huajve në Zvicër është relativisht e lartë, sepse është e vështirë për të marrë nënshtetësinë zvicerane. U pajtua në përgjithësi se autoritetet e qytetit do të kishin disa liri veprimi në uljen e pengesave për kandidatët e mundshëm të natyralizimit.

Ftesë personale
U ra dakord që ngritja e paneleve të informacionit dhe shpërndarja e fletushkave zyrtare, shpesh ishin mënyra joefikase për të inkurajuar për pjesëmarrjen politike. Banorët mund të marrin ftesa personale nga autoritetet e qytetit për të marrë pjesë në seminare ose ngjarje të ngjashme në projekte të tilla, si krijimi i parqeve dhe hapësirave të tjera publike.

Forcimi i dialogut
Heqja e pengesave të mundshme për shkëmbimin e informacionit dhe opinioneve, ishte një tjetër sugjerim. Një shembull i mirë është një aplikacion i telefonit celular, lidhja e jashtme Züri wie neu (Reparing Zurich). Ai i lejon përdoruesit të njoftojnë autoritetet për dëmtimin e infrastrukturës lokale. Asnjë aplikacion i ngjashëm ende nuk ekziston për zonat shoqërore apo krijuese.

Buxheti i qytetarëve
Ideja është që autoritetet e qytetit të lejojnë të gjithë qytetarët, pavarësisht nga nacionaliteti i tyre, të vendosin se si duhet të shpenzohen disa nga paratë publike, për shembull në ndërtimin e projekteve ose shërbimeve. Kryeqyteti francez, Paris, është një nga disa qytete që e ka provuar këtë.

Konsultimet
Një përqasje ndoshta subversive përfshin një ridefinim të mandatit të politikanëve lokalë të Cyrihut për të qenë delegatë të të gjithë banorëve të qytetit, jo vetëm ata që janë zviceranë. Ata do të konsultohen me komunitetet e tyre, duke përfshirë edhe shtetasit e huaj, përpara vendimeve të mëdha parlamentare. Një sistem votimi si ky do të ishte relativisht i lehtë për t’u zbatuar me mjetet ekzistuese online.

Është e vështirë të thuhet në këtë fazë nëse ndonjë nga këto qasje të reja do të zbatohet ndonjëherë në praktikë. Por një gjë është e qartë: qyteti më i madh i Zvicrës ka bërë përparime kur bëhet fjalë për pjesëmarrjen e qytetarëve.