Konjufca: “Kosova e Re”, projekti më i kriminalizuar ekonomik në Kosovën e pasluftës

Shefi i Grupit Parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje, Glauk Konjufca, ka thënë se projekti për termocentralin “Kosova e Re” tashmë është më i dëmshëm se projekti për autostradën në drejtim të Shqipërisë, projekt që e ka ndërtuar Bectel-Enca.

Duke qenë kështu, projekti për termocentralin e ri, Konjufca ka thënë se do të mbetet në histori.

“Kosova e Re” do të hyjë në historinë e kontratave të Kosovës së pasluftës si projekti ekonomik më i kriminalizuar”, ka thënë Konjufca, njofton Klan Kosova.

“Edhe kushtet e nënshkrimit të kontratës dhe pasojat afatgjata nuk kanë me qenë në një moment qysh ka qenë të përfunduara me autostradën për Shqipëri. Vjedhjet që kanë mundur të ndodhin janë kryer qaty, kurse pasojat e këtij projekti, në 20 vitet e ardhshme – nëse llogaritet krejt kostoja e projektit – do të dalë 5 miliardë euro”.

“Nëse llogariten shpenzimet që do t’i mbulojë Kosova, plus rritja progresive e energjisë elektrike, në vitin 2043 kostoja do të dalë më së paku 5-6 miliard të paguara nga xhepi i qytetarëve”.

Sipas Konjufcës ndërtuesi i termocentralit, Contour Global, nuk ka asnjë rrezik në projektin e ndërtimit.

“Ende nuk ja kemi nis ta shpenzojmë energjinë dy elemente kushtojnë 150 milionë – interesi i kontratës së paku 70-80 milionë plus kthimi në investim kapital 70-80 milionë poashtu”.

Konjufca e ka paralajmëruar ministrin e Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka se mund të përfundojë në burg.

“Me këtë kontratë është rrezik që dikush të përfundojë në burg. Kujdes ministër! Pyeti ministrat para teje pse nuk e kanë nënshkruar këtë kontratë”.