Kufjet me wireless dhe rreziku nga kanceri

Pas çdo zbulimi të ri që del në treg ekziston edhe skepticizëm për funksionimin e tyre e aq më shumë për ndikimin që mund të ketë në shëndetin e përdoruesve

Një gjë e tillë ka ndodhur edhe pas daljes në treg të kufjeve pa tela. AirPods në modë i solli kompania Apple, e hulumtime e artikuj të shumtë pretendojnë se ato janë burim potencial i kancerit. Kjo pas sipas tyre, kufjet që funksionojnë me Bluetooth “pompojnë rrezatim në trurin e përdoruesve”.

Ken Foster, profesor i Bioengineering në Universitetin e Pensilvani thotë se nuk ka diçka të re në hulumtimin e bërë.

“Po, është e vërtetë se kufjet Bluetooth wireless lëshojnë rrezatim. Pajisja nuk ka standarde sigurie për sasinë e rrezatimit që mund të emetohet nga pajisjet e konsumit dhe pajisjet Bluetooth nuk janë”.

“Nuk mund të them se nuk ka absolutisht asnjë problem me pajisjet s, sepse njerëzit gjithmonë mund të argumentojnë, nuk ka asnjë dëshmi se ata janë 100% të sigurt”, thotë Foster.

“Unë nuk mund t’i them njerëzve se për çfarë të shqetësohen – por personalisht, unë nuk kam asnjë shqetësim”, ka thënë ai.