NASA ende nuk mund t’i shpjegojë këto mistere për hënën

Hëna mund të jetë fqinji më i afërt i Tokës, por ka ende mistere të panumërta që rrethojnë botën shkëmbore.
NASA ka kaluar dekada duke studiuar hënën – madje edhe uljen e 12 astronautëve të saj atje – por disa përgjigje ende nuk i dinë shmangin shkencëtarët e saj

Këtu janë katër gjëra që ende nuk i kuptojmë për hënën.

Origjina e hënës

Saktësisht se si hëna erdhi në jetë ka ngatërruar shkencëtarët për shekuj me radhë – edhe pse duket se ka lindur nga një përplasje e madhe në hapësirë.

Shumica e shkencëtarëve pajtohen se një objekt me madhësi të Marsit u përplas me Tokën rreth 4.5 miliard vjet më parë, duke dërguar shkëmbinjë në hapsirë.

Rrënojat që mbetën pas kësaj goditjeje ranë në orbitën e Tokës, duke u kombinuar përfundimisht në një objekt të vetëm.

Por për të hedhur mbeturinat e mjaftueshme për të formuar hënën, përplasja do të duhej të ishte mjaft e madhe saqë e kishte nxjerrë Tokën jashtë orbitës.

Sipas profesor Christopher Palma, një astrofizik në Penn State: “Edhe atje ku mendojmë se kemi përgjigjet më të mira për hënën, ne po vazhdojmë të hetojmë”.

“Përplasja duhej të ishte mjaft e fortë për të hedhur një sasi të madhe materialesh në orbitë rreth Tokës, por jo aq e fortë sa të shkatërronte Tokën”.

Pikërisht ajo që goditi Tokën, dhe me çfarë force, mbetet një mister.

Si përfundoi uji në hënë?

NASA zbuloi ujin e parë në Hënë më 2009 në formën e akullit të bllokuar nën sipërfaqen e saj.

Por shkencëtarët e saj ende nuk mund të shpjegojnë saktësisht se si ka arritur atje.

Disa besojnë se ka pasur një periudhë në të cilën Toka dhe Hëna u bombarduan me asteroide dhe kometa.

Disa nga këto objekte mund të kenë sjellë ujë në sipërfaqen e hënës dhe mund të kenë pjellë oqeanet e Tokës.

Por një analizë e kohëve të fundit e shkëmbinjve të hënës që u sollën në shtëpi gjatë misionit Apollo 15 dhe 17 në vitet 1970 hodhi një teori të re.

Grupi kimik i shkëmbit sugjeron se uji i varrosur thellë në brendësinë e hënës u transportua në sipërfaqe nga shpërthimet vullkanike.

A strehon hëna jetë të huaj?

Një nga pyetjet më të mëdha me të cilat ballafaqohen shkencëtarët hënor është nëse hëna strehon jetë të huaj.

Disa shkencëtarë besojnë se uji i ruajtur nën sipërfaqen e satelitit mund të mbajë mikrobime të lashta.

Shkencëtarët nuk do të dinë me siguri derisa të dërgojnë një hetim – ose njerëzor – deri në sipërfaqen e hënës të armatosur me pajisje të rënda.