Një ekip studiuesish kanë ndërtuar një sy bionik

Mund t’i japë përdoruesit aftësi shtesë për të lundruar në ambiente të brendshme dhe të jashtme, pretendojnë shkencëtarët nga Universiteti Monash në Australi.

Shumica e verbërisë ndodh për shkak të dëmtimit të nervave optikë, të cilët lidhin retinën me trurin.

Ky sistem i ri i shikimit, i quajtur Gennaris, anashkalon një dëm të tillë dhe shkencëtarët thonë se kjo bën të mundur trajtimin e kushteve për personat e verbër.

Sistemi Gennaris përbëhet nga mbulesa koke të personalizuara që përfshijnë një aparat fotografik, transmetues pa tel dhe një njësi të përpunuesit të vizionit, si dhe softuer i cili lejon që përbërësit të ndërveprojnë me njëri-tjetrin.

Ai gjithashtu kërkon një seri prej nëntë milimetra pllaka katrore, të cilat mund të futen në tru. Kamera video shikon përmbajtjen, e cila i dërgohet përpunuesit të vizionit për t’u përpunuar dhe nxjerrë.

Të dhënat më pas transmetohen me valë në secilën pllakë, e cila i kthen të dhënat në impulse elektrike, duke stimuluar kështu trurin përmes mikroelektrodave.

Sistemi është rezultat i një bashkëpunimi midis Universitetit Monash, Alfred Health, MiniFAB dhe Grey Innovation.