Prestigjiozja ‘Variety’ shkruan për filmin “Zgjoi”: Një histori e vërtetë e grave në pritje të burrave të tyre që i humbën në luftë

Lufta në Kosovë përfundoi në vitin 1999, por për shumë familje, humbjet dhe fshirjet e saj krijuan konflikt që zgjati thellë në shekullin e ri, duke përsëritur të njëjtën dhimbje deri më sot. Ky vërtetim i zymtë siguron sfondin e filmit debutues të Blerta Bashollit, “Zgjoi”, i cili nxjerr një histori të jetës reale të këmbënguljes kundër paragjykimeve të pakapërcyeshme për shtresat e vogla të rehatisë dhe shpresës që mund të japë.

Fahrije, një rol i luajtur me përmbajtje të guximshme nga Yllka Gashi, është një nga ndoshta një duzinë grash në fshatin e saj të vogël kosovar, burrat e të cilave u zhdukën gjatë luftës. Tani vite më vonë, trupat e tyre nuk janë gjetur kurrë; përpjekjet e autoriteteve për të gjetur të zhdukurit kanë qenë zhgënjyese të ngadalta. Brenda hierarkisë shumë patriarkale të shoqërisë rurale të vendit, kjo i vendos këto mbase të veja në një situatë të pamundur, veçanërisht kur, gra si Fahrije, kanë një familje për t’u kujdesur. Ato ndodhen ende në pritje të vazhdueshme të kthimit të burrave të tyre familjarë, duke u mbështetur në shpërndarjen e mirë të ndihmës sociale, sepse për të marrë një punë ose për të ngritur një biznes shikohet jo vetëm si një përmbysje e rendit natyror, por si një shenjë e mosrespektimi i burrit dhe mundësisht morali i lirshëm.

Në shtëpi Fahrije kujdeset për vjehrrin e saj Haxhi (një rol i luajtur shkëlqyeshëm nga Çun Lajçi), një vajzë adoleshente dhe një djalë më të vogël, me secilin prej të cilëve ajo bie në konflikt për pavarësinë e saj të perceptuar dhe turpin që shkelja e tillë i sjell familjes. Ajo kryen, për shembull, mëkatin e marrjes së patentës së shoferit dhe kur dikush hedh një gur nëpër dritaren e makinës së saj dhe e quan atë një prostitutë, disa të moshuar jashtë një kafeneje nuk bëjnë asgjë për ta ndihmuar. Duket se ata e miratojnë aktin, shkruan Variety.

Është shumë më keq sesa mendojnë. Jo vetëm që Fahrije po voziste makinën, ajo ndodhej në rrugën e saj të kthimit me sukses nga diskutimi me një menaxher të një supermarketi për të furnizuar atë me ajvarin e saj shtëpiak (një erëz e pjekur me piper të kuq popullor në rajon), me shoqen e saj Naze (Kumrije Hoxha), një grua e moshuar e parespekt e cila sjell në disponimin shpesh të errët një frymë humori të mirëpritur. Ky është biznesi që ato krijuan, së pari me shumë pak mbështetje nga gratë e tjera të fshatit, dhe me kundërshtimin aktiv të burrave. Por së shpejti shembulli stoik i Fahrijes ka një efekt inkurajues mbi bashkëmoshatarët e saj, dhe madje fillon t’i bëjë përshtypje Haxhiut, ndërsa çështja e fatit të burrit të saj Agimit mbetet torturisht pa përgjigje.

Se një film i tillë i nënvlerësuar, zyrtarisht i kujdesshëm, mori audiencën, drejtimin dhe çmimet e jurisë së madhe në një konkurs të gjallë si ‘Sundance’ është ndoshta një faktor i admirimit që shkakton për Fahrijen e vërtetë (biznesi i turshive që vazhdon të lulëzojë), dhe lehtësia në dukje me të cilën historia e saj mund të hartohet në ritmet e një rrëfimi të njohur triumfi mbi-fatkeqësinë.

Sidoqoftë, ka momente, veçanërisht në performancën këmbëngulëse të Gashit, që lidhen me një fuqi emocionale të egër. Kur Fahrije kënaqet me një arritje, si marrja e kësaj patentës ose shikimi i produkteve të saj të vendosura për herë të parë në një raft dyqani; kur ajo kërkon me dëshpërim një furgon plot me kufoma të rikuperuara për mbetje që mund të jenë të Agimit; dhe më prekëse, kur, pasi mbajti barrën e gjykimit dhe dyshimit mbi ndjenjat e saj për njeriun e zhdukur. Ai ishte një njeri i butë, i cili ndërtoi kosheret e tij, të cilat bletët nuk i pickuan kurrë dhe për të cilët Fahrije beson se do të kishin mbështetur zgjedhjet që ajo kishte bërë. Është një koment ndjellës, që na shtyn të kuptojmë se një pjesë e tragjedisë së njerëzve të brezit që shkatërrohen nga lufta është se shoqëria në përgjithësi humbet përparimin dhe ndriçimin që më i miri prej tyre do të kishte promovuar.

Filmi modest i Bashollit është në gjendje të paraqesë suksesin e tij të ‘Sundance’ në një ekspozim më të gjerë. Por që ajo në mënyrë të qëndrueshme i përmbahet konventës së njohur të historisë frymëzuese-të vërtetë nuk duhet të tejkalojë ngritjen e përfundimit të saj. Për shembull, në të ardhmen, Fahrije do të duhet të merret me të njëjtin shitës të specave të kuq që u përpoq ta përdhunonte – megjithëse këtë herë ajo do të mbajë një çelës të rëndë për mbrojtje. “Zgjoi” ka të bëjë me shpërblimet e fituara me vështirësi të rezistencës, por ka një goditje: një kujtesë se sa të rrezikshëm mbeten komunitetet patriarkale për gratë madje, dhe ndoshta veçanërisht, ato që arrijnë të gdhendin një vrimë të vogël të pavarësisë brenda tyre.