Rritet frika për një epokë të re akullnajash

Studiuesit kanë zbuluar se uji në Atlantikun e Veriut ka ‘dobësuar në mënyrë dramatike’ nivelet e tij.
Studimi tregon se nivelet janë më të ulëta për 1.500 vjet – dhe ndryshimi i klimës është fajtori kryesor.

Hulumtuesit paralajmërojnë se rrymat do të kenë një ‘efekt të thellë’ si në klimën e Amerikës së Veriut ashtu edhe në Evropë

Studiuesit kanë studiuar qarkullimin e përmbysjes Meridionale të Atlantikut (AMOC), dega e qarkullimit të Atlantikut Verior, që sjell ujë të ngrohtë sipërfaqësor drejt Arktikut dhe ujë të ftohtë të thellë drejt ekuatorit.

Hulumtimi, i bashkë-udhëhequr nga Drs. Christelle Not dhe Benoit Thibodeau nga Departamenti i Shkencave të Tokës dhe Instituti Swire i Shkencave Detare, Universiteti i Hong Kongut, është interpretuar si një pasojë e drejtpërdrejtë e ngrohjes globale.

Qarkullimi i ngadalshëm në Atlantikun e Veriut mund të sjellë ndryshime të thella në klimën e Amerikës së Veriut dhe në Evropë, por edhe në reshjet e verës musonike të Afrikës dhe Azisë.

“AMOC luan një rol vendimtar në rregullimin e klimës globale, por shkencëtarët po përpiqen të gjejnë tregues të besueshëm të intensitetit të saj në të kaluarën.

“Zbulimi i këtij rekordi të ri të AMOC do të rrisë kuptueshmërinë tonë për drejtuesit e tij dhe në fund të fundit do të na ndihmojë të kuptojmë më mirë ndryshimet e mundshme”, tha Dr Thibodeau.

Megjithatë, nevojitet më shumë punë për të bërë, për vërtetimin e kësaj hipoteze.