Shkenca: Fillimi i punës përpara orës 10 të mëngjesit është e ngjashme me torturën

Gjetjet e Dr. Paul Kelley, një studiues kryesor në Universitetin e Oksfordit, tregojnë se forma më e zakonshme e torturës në ditët moderne është që në fakt duhet të zgjohet dhe të shkojë në punë para orës 10 të mëngjesit.
Për fat të keq, shumica prej nesh i përkasin grupit të njerëzve që ngrihen çdo ditë shumë herët dhe fillojnë punën

Trupi i njeriut vepron në kohën biologjike, të quajtur Ritëm Cirkadian, ose orën e trupit. Ky cikël gjenetikisht i programuar paraprakisht rregullon nivelet e energjisë, prodhimin e hormoneve, funksionimin e trurit dhe perceptimin e kohës.

Hulumtimet kanë treguar se po e torturojmë trupin tonë duke u ngritur herët dhe duke filluar punën para orës 10:00 çdo ditë, pasi ne po ndikojmë negativisht në Ritmin Cirkadian dhe po shqetësojmë balancin e trupit.

“Ne nuk mund të ndryshojmë ritmin tonë 24-orësh”, deklaroi Dr. Kelley.

Dita e punës 8-orëshe u prezantua në fillim të shekullit të 20-të, së bashku me produktivitetin e fabrikës 24/7. Kjo nuk merrte në konsideratë orën biologjike të njeriut.

Ndërkohë, Dr. Kelley po vlerëson se jemi duke jetuar në një shoqëri të deprivuar nga gjumi, fenomen ky i cili ka metastazuar në nivel global.