Shkencëtarët zbulojnë përplasjen më masive të vrimës së zezë

Vrimat e zeza janë atje duke bërë valë.
Katër zbulime të reja me valë gravitacionale u njoftuan gjatë një konference shkencore gjatë fundjavës, duke e çuar numrin e përgjithshëm të zbulimeve në 11 që nga zbulimi i parë monumental në shkurt 2016

Nga këto detektime, njëra është ngjarja më e largët dhe më masive deri tani – që rezultoi nga dy vrima të zeza që u përplasën rreth pesë miliard vjet më parë. Ky përplasje formoi një vrimë të re të zezë 80 herë më masive se dielli.

“U desh shkenca një shekull për të konfirmuar parashikimin e Ajnshtajnit për ekzistencën e valëve gravitacionale”, tha Sheila Rowan, një fizikant në Universitetin e Glasgow në Mbretërinë e Bashkuar . “Por ritmi i zbulimeve tona që nga ajo kohë ka qenë i ngazëllyer dhe ne po parashikojmë shumë zbulime më emocionuese”.

Interesante, zbulimet e fundit nuk janë nxjerrë nga të dhënat e reja. Të dyja mjetet e zbulimit – Observatori i Avancuar i Lazer Interferometarit Gravitational në SHBA dhe objekti i Avancuar në Itali – janë ndërprerë për përmirësimin që nga viti 2017. Përkundrazi, shkencëtarët u kthyen mbrapa përmes të dhënave të mbledhura në mes të nëntorit 2016 dhe gushtit 2017.

Por këto katër zbulime të reja u japin shkencëtarëve vetëm të dhëna të mjaftueshme të vrimave të zeza (10 zbulime kanë qenë bashkimi i vrimave të zeza, ndërkohë që njëri ishte një shkrirje e neutronit) për të filluar nxjerrjen e disa konkluzioneve rreth asaj se cilat janë vrimat e zeza.

“Tani kemi një pamje më të mprehtë se sa shpesh bashkohen vrimat e zeza dhe cilat janë masat e tyre”, tha Chris Pankow, një astrofizik në Universitetin Northwestern, në një deklaratë të veçantë. “Këto matje do të na lejojnë më shumë të kuptojmë se si yjet më masiv të Universit tonë lindin, jetojnë dhe vdesin”.