Shkencëtari britanik pretendon se mund të parandalojë zhvillimin e leukemisë te fëmijët

Shkencëtari Mel Greaves ka një qëllim shumë të thjeshtë në jetë. Ai është duke u përpjekur për të bërë një pije si kos që do të parandalonte zhvillimin e leukemisë te fëmijët.

Edhe pse shumë nga idetë e tij janë të çuditshme, pasi zakonisht nuk mund të mposhten aq lehtë karcinomat, ai është i bindur se kjo është e mundur, dhe duke marrë parasysh përvojën e tij, idetë e tij kuptohen seriozisht nga studiues të tjerë, shkruan gazeta britanike “The Guardian”.

Greaves ka studiuar leukeminë te fëmijët në Institutin e Kërkimeve të Kancerit në Londër për tre dekada. Pak ditë më parë u njoftua se iu dha titulli i kalorësisë për kërkime dhe zbulime në këtë zonë.

“Për 30 vjetët e fundit, unë kam qenë i obsesionuar me arsyen që fëmijët vuajnë nga leukemia dhe tani për herë të parë kemi një përgjigje ndaj kësaj pyetjeje, që do të thotë që ne mund të fillojmë të mendojmë se si të ndalohet leukemia. Kështu dola me idenë e një pijeje”, shpjegon ky shkencëtar. Në vitet 1950, leukemia akute limfoblastike, prej të cilave kishte një në 2,000 fëmijë në Britani të Madhe, ishte vdekjeprurëse. Sot, ajo mund të shërohet në 90% të rasteve, edhe pse trajtimi është toksik dhe lë efektet anësore afatgjata, transmeton KosovaPress.

Në dekadat e fundit, shkencëtarët kanë vënë në dukje se numri i pacientëve në Evropë po rritet me një për qind në vit.

“Ky trend ndodh vetëm në vendet e zhvilluara, jo në vendet në zhvillim. Duket se sëmundja mund të lidhet me mirëqenien”, thotë Greaves. Leukemia limfoblastike akute është shkaktuar nga një sërë ngjarjesh biologjike. Një shkaktar fillestar është një mutacion gjenetik që ndodh në një nga 20 fëmijët.

“Mutacionet janë shkaktuar nga një lloj incidenti në mitër. Mutacionet nuk janë të trashëguara, por lënë fëmijën në rrezik të zhvillimit të sëmundjes më vonë në jetë,” shpjegon Greaves. Për t’u zhvilluar plotësisht, leukemia kërkon një tjetër ngjarje biologjike, e cila përfshin sistemin imunitar.

“Sistemi imunitar nuk do të jetë plotësisht funksional nëse fëmija nuk është i ekspozuar ndaj infeksionit gjatë vitit të parë të jetës. Pa këtë konfrontim me infeksionin, sistemi nuk do të funksionojë siç duhet”, pohon Greaves. Greaves tani po eksperimenton me minj për të gjetur përgjigjen më të mirë për stimulimin e sistemit imunitar të këtyre brejtësve, ndërsa brenda dy- tre vjetësh testet mund të bëhen te njerëzit.

“Qëllimi është gjetja e gjashtë ose ndoshta dhjetë llojeve të mikrobeve që do ta rikuperojnë më mirë mikrobiomin e foshnjës në një nivel të shëndetshëm”, pohon ai.

Ky koktej i mikrobeve mund të merret si një pije e ngjashme me kosin e përshtatur për fëmijët e vegjël. Kjo mund të parandalojë jo vetëm leukeminë e fëmijëve, por edhe kushtet si diabeti i tipit 1 dhe alergjitë që janë gjithashtu në rritje në qytetërimin perëndimor.

“Alergjitë mund të shoqërohen me dështimin tonë për t’i ekspozuar fëmijët te bakteret që janë të nevojshme për zhvillimin e duhur të sistemit imunitar. Unë mendoj se mundësitë janë tepër emocionuese, besoj se mund ta zvogëlojmë rrezikun e leukemisë, por edhe nga një sërë sëmundjesh dhe kushtesh të tjera”, përfundoi Greaves.