Vaksina anti-COVID: Kombinimi i vaksinave AstraZeneca dhe Pfizer rrit nivelet e antitrupave deri në gjashtë herë

Një studim ka zbuluar se një vaksinim i kombinuar, ku administrohet një dozë Pfizer pas një doze AstraZeneca, rrit nivelet e antitrupave neutralizues me gjashtë herë krahasuar me dy doza AstraZeneca. 

Studimi i Koresë së Jugut, i cili ka përfshirë 499 punonjës mjekësorë, zbuloi se vaksinimi i kombinuar tregoi një sasi të ngjashme të antitrupave neutralizues të gjetur në grupin që mori dy doza të Pfizer

100 pjesëmarrës morën doza të përziera, ndërsa 200 morën dy doza Pfizer, dhe pjesa tjetër mori dy doza AstraZeneca.

Një studim britanik muajin e kaluar zbuloi se një dozë AstraZeneca e ndjekur nga një dozë Pfizer prodhoi një përgjigje më të mirë të qelizave T dhe një përgjigje më të lartë të antitrupave sesa një Pfizer e ndjekur nga AstraZeneca.

Studimi është një nga shumë që zbulon se përzierja e vaksinave çon në një përgjigje të fortë imune dhe nganjëherë tejkalon dy doza të së njëjtës vaksinë. Disa vende duke përfshirë Bahreinin, Butanin, Kanadanë, Italinë dhe Korenë e Jugut kanë filluar përzierjen e vaksinave si pjesë e politikës së tyre.

Ndërsa varianti shumë i transmetueshëm Delta i COVID-19 vazhdon të përhapet, është duke u bërë praktikë e zakonshme përzierja e vaksinave në një përpjekje për të rritur aparatet e inokulimit.

Gjyqi Com-COV, i udhëhequr nga Universiteti i Oksfordit, kishte hetuar më parë efikasitetin e dy dozave të AstraZeneca, Pfizer, ose njëra e ndjekur nga tjetra. Rezultatet e studimit, të cilat treguan një përgjigje të fortë imune kundër virusit, ndihmuan në përfundimin se renditja e vaksinave bëri një ndryshim.

Ai tregoi se një e dozë e AstraZeneca e ndjekur nga Pfizer, shkaktoi përgjigje më të larta të antitrupave dhe qelizave T krahasuar me rastet kur dozat u administruan në mënyrë të kundërt.

Qelizat T stimulojnë prodhimin e antitrupave dhe ndihmojnë në luftimin e qelizave të infektuara nga virusi. Studimi gjithashtu arriti në përfundimin se dy doza të Pfizer prodhuan nivele të larta të antitrupave.